Η ουλίτιδα είναι παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία. Προκαλείται λόγω της αμυντικής δράσης του οργανισμού κατά των τοξινών που παράγουν τα βακτήρια που διαβιούν στη στοματική κοιλότητα. Έχει ως αποτέλεσμα κακοσμία της αναπνοής και χαλαρότερη στήριξη των δοντιών από τα ούλα.

Περιοδοντίτιδα ονομάζεται η φλεγμονώδης αντίδραση των στηρικτικών περιοδοντικών ιστών, που έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια πρόσφυσης, απώλεια φατνιακού οστού, σχηματισμό περιοδοντικών θυλάκων και υφίζησης των ούλων.

 Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγχέουν την περιοδοντίτιδα με την ουλίτιδα Ακόμη και όταν ο οδοντίατρος τους επισημάνει τη διαφορά, δεν φαντάζονται ότι το απλό μάτωμα των ούλων στην αρχή -που τους θυμίζει τη γνωστή ουλίτιδα- μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή απώλεια όλων τους των δοντιών!

H περιοδοντίτιδα λοιπόν, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι μία φλεγμονή η οποία αναπτύσσεται στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια, δηλαδή στα ούλα και στο κόκαλο. Στο αρχικό της στάδιο είναι σαν την ουλίτιδα, αλλά, όταν η φλεγμονή προχωρά στα οστά της γνάθου, ο οργανισμός προσπαθώντας να τα προστατέψει τα «διαλύει». Mε αυτήν τη διαδικασία τα δόντια χάνουν σταδιακά τη στήριξή τους, αρχίζουν να κουνιούνται και, αν δεν επέμβουμε άμεσα, θα πέσουν.

Αιτία της περιοδοντίτιδας είναι διάφορα μικρόβια που ζουν στο στόμα μας. Πρόσφατα στους αιτιολογικούς παράγοντες προστέθηκε και το κάπνισμα. Tο αν θα προκληθεί η νόσος και σε ποια έκταση εξαρτώνται από την άμυνα του οργανισμού και τη φροντίδα που προσφέρουμε στα δόντια μας.  

Κλινικά ευρήματα περιοδοντίτιδας

1. Παρουσία υπερουλικής και υποουλικής πλάκας και τρυγίας

2. Ούλα οιδηματώδη με αλλαγές στο χρώμα, σχήμα, σύσταση και μέγεθος

3. Αιμορραγία στην ψηλάφηση με τον περιοδοντικό ανιχνευτήρα

4. Ανίχνευση περιοδοντικών θυλάκων

5. Ακτινογραφική απώλεια οστού

Συμπτώματα της περιοδοντίτιδας

Οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα μπορεί να παρουσιάζουν μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:

• έντονη αιμορραγία των ούλων κατα τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών ή και αυτόματα

• κακή στοματική αναπνοή

• απογύμνωση των δοντιών – αποκάλυψη ριζών

• πρησμένα ερυθρά ούλα

• διόγκωση των μεσοδόντιων θηλών

• εκκροή πύου από τα ούλα

• αλλαγή της θέσης των δοντιών στην οδοντοστοιχία ή κινητικότητα δοντιών

H σωστή πρόληψη 

Κύριος τρόπος πρόληψης της περιοδοντίτιδας είναι το σωστό βούρτσισμα, το οποίο απαιτεί σωστή τοποθέτηση της οδοντόβουρτσας, με γωνία ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα και με μικρές κυκλικές κινήσεις της οδοντόβουρτσας. Οι περιοδοντολόγοι επισημαίνουν ότι το σωστό βούρτσισμα ωφελεί περισσότερο από το επαναλαμβανόμενο, όταν δεν γίνεται σωστά.

Δεν καπνίζουμε. Tο κάπνισμα είναι αιτιολογικός παράγοντας της περιοδοντίτιδας, καθώς μειώνει τοπικά την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπει στα μικρόβια να δρουν ανενόχλητα. 

Tα στάδια της θεραπείας 

Στο αρχικό στάδιο της περιοδοντίτιδας η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό από τον οδοντίατρο και σωστό βούρτσισμα. Όταν η περιοδοντίτιδα έχει προχωρήσει, χρειάζεται καθαρισμός από τα μικρόβια που βρίσκονται στους θυλάκους. Εδώ μπορεί να χρειαστούμε περιοδοντολόγο-οδοντίατρο και όχι απλό οδοντίατρο. Στις σοβαρές περιπτώσεις περιοδοντίτιδας η θεραπεία είναι χειρουργική. O περιοδοντολόγος «ανοίγει» τα ούλα για να απομακρύνει τα μικρόβια από τους βαθείς θυλάκους.

Επίσης, σπανιότερα ο ειδικός μπορεί να «χτίσει» ξανά το κόκαλο- όσο του επιτρέπεται. H περιοδοντίτιδα υποτροπιάζει. Aν σταματήσουν το βούρτσισμα και ο τακτικός έλεγχος από τον ειδικό, οι θύλακοι θα ξανα σχηματιστούν.