Τι είναι η τερηδόνα;

 

Η τερηδόνα είναι νόσος που καταστρέφει το σμάλτο και την οδοντίνη των δοντιών και προκαλείται από τα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια της πλάκας όταν διασπούν τα σάκχαρα από τις τροφές. Στα αρχικά στάδια η τερηδόνα μπορεί να αναχαιτιστεί και να διορθωθεί η βλάβη. Όμως, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, εξελίσσεται και μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή του δοντιού με συνέπεια την εξαγωγή του.

 

Πως θα αντιμετωπίσω την Τερηδόνα;

 

Μόνο ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας πει με ασφάλεια εάν έχετε τερηδόνα, γιατί η τερηδόνα στα αρχικά στάδια αναπτύσσεται κάτω από την επιφάνεια των δοντιών.

 

Πως μπορώ να Αποτρέψω την Τερηδόνα;

 

• Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα.
• Κάνετε συχνούς οδοντιατρικούς ελέγχους για να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε πρόβλημα, με λιγότερο πόνο και κόστος.
• Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή. Αποφεύγετε τις ζαχαρούχες τροφές κυρίως στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Όταν τρώτε ζαχαρούχες τροφές, προτιμήστε να τις τρώτε μαζί με τα κυρίως γεύματα, για να μειώνετε την έκθεση των δοντιών σας στα οξέα.
• Χρησιμοποιείτε προϊόντα στοματικής υγιεινής που περιέχουν φθόριο.
• Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για την ανάγκη τοπικής εφαρμογής φθορίου (φθορίωσης) στο οδοντιατρείο.

 

 

Ξεκινήστε με σωστό βούρτσισμα…

 

1. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα με γωνία, έτσι ώστε οι τρίχες της να πιέζονται ελαφρά μεταξύ ούλων και κάντε μικρές επιτόπιες δονήσεις. Βουρτσίστε όλα τα πάνω και κάτω δόντια.
2. Βουρτσίστε με τον ίδιο τρόπο τις εσωτερικές επιφάνειες των άνω δοντιών. Χρησιμοποιήστε την άκρη της οδοντόβουρτσας για να βουρτσίσετε πίσω από τα μπροστινά δόντια.
3. Βουρτσίστε με μικρές επιτόπιες δονήσεις και τις εσωτερικές επιφάνειες των κάτω δοντιών.
4. Με ήπιες, παλινδρομικές κινήσεις (μπρος- πίσω) βουρτσίστε τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών πάνω και κάτω.
5. Βουρτσίστε μαλακά τη γλώσσα σας, με κίνηση από πίσω προς τα εμπρός, για να απομακρύνετε τα μικρόβια και να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.
6. Ολοκληρώστε με στοματικό διάλυμα.